Çelik Yapılar, çoğunlukla çelik yapı fabrika binaları, çelik yapı hangarlar, çelik yapı spor tesisleri, çelik yapı depo ve çelik yapı atölyelerde kullanılan, geniş açıklıklara ve yüksekliğe sahip bir sistem ile modern ve endüstriyel alanda ihtiyaçları gideren bir yapı sistemi olarak yaygın kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra konut ara kat asma kat çatı ve merdivenlerde ekonomik ve modern tasarımlar yapılabilmekte olup deprem bölgelerinde esnekliğinin verdiği karakteristik dayanımla birlikte geleneksel yöntemlerden daha yüksek deprem dayanımına sahiptir.

Çok katlı raf sistemlerine uygun tavan yüksekliği ve geniş depolama alanları sayesinde büyük bir uçağın bakım hangarı olabileceği gibi, dilerseniz işletmenizin fabrikası olarak da kullanım imkânı sunmaktadır.

Çelik yapıların tasarımları kalıcı yapı şartnamelerine göre tasarlanır. Taşıması gereken yüke göre hesaplamalar yapılır.

Tüm taşıyıcı sistemleri çelikten üretilen Çelik Yapı özellikle deprem tehdidi taşıyan bölgelerde depreme dayanıklı çözümler sunar. Hafif olması nedeniyle daha az deprem yüklerine maruz kalır ve esnekliği sayesinde sarsıntıyı absorbe eder.

İmalat ve montaj işçiliğinin çok kısa sürede tamamlanabiliyor olması, zamandan tasarruf etmenizi sağlarken, defalarca sökülüp tekrar monte edilebilir olması da alternatif çözümler sunar.

Çelik, %100 geri dönüştürülebilir bir malzemedir ve bu işlem kaç kez yapılırsa yapılsın, özelliğini kaybetmez, çevreye zarar vermez.

Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Fabrika, depo, hangar, spor tesisi, atölye, köprü,villa, çatı, ara kat , merdiven, konteyner amacıyla inşa edilen yapılarda tercih edilmektedir.

Yaşadığımız ülkemiz deprem bölgesi alanlarından birisi olduğu sebebiyle son zamanlarda çelik konstrüksiyon fazlasıyla tercih edilen bir sistemdir. Ülkemiz sınırları içerisinde birinci ve ikinci derece deprem bölgesi yoğunluğunun fazlaca olması sebebiyle çelik konstrüksiyon yapılar bu bölgeler için oldukça makul, uygun ve güvenilir bir yapı tercihidir.

Çelik Konstrüksiyon Yapı

Çeliğin yapısı dolayısıyla çelik konstrüksiyon yapı mekanik temelli olarak üstün özellikler sergilemektedir ve yapılara statik yetenek kazandırmaktadır. Çelik yapı profilleri binaların metrekare başına düşen yüksek ağırlığı büyük ölçüde düşürdüğünden bu özelliklerin kazanıma dönüşmesi oldukça kolay ve güvenlidir. Uygulama ve montaj yönünden esnek ve de hızlıdır.

Çelik konstrüksiyon belli başlı özelliklerinin ön plana çıkmasıyla kabul görerek tercih edilen bir yapı sistemidir.

Konstrüksiyon Neden Tercih Edilir?

  • Çelik direncinin fazla olmasından kaynaklı çelik konstrüksiyon yapı hem daha sağlam hem de daha dayanıklıdır.
  • Beton ve ahşap gibi yapılara göre daha hızlı inşa edilmesi, montaj kolaylığı gibi olanaklar sağlamasıyla daha avantajlıdır.
  • Her türlü iklim tipine, inşa edilecek bölgeye ve de her türlü zemin yapısına kolayca uyum sağlamaktadır.
  • Hava koşullarının inşa sürecine etkisi minimum seviyededir. Her mevsimde bu yapılar inşa edilebilme olanağına sahiptir.
  • Uzun ömürlü kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
  • Çelik konstrüksiyon fiyatları diğer yapı türlerine kıyasla daha ekonomiktir.
  • Yapısı kaynaklı az yer kaplar, daha fazla kullanım sağlar bunların yanı sıra fazlasıyla yük taşıyabilmektedir.
  • Uzayabilen ve esneyebilen yapısı sayesinde yüksek yükün altında şekil değiştirebilir ve yük gücü azaldığı anda orijinal yapısına geri dönmektedir.
  • Yapıların taşıyıcı elemanları ile diğer tüm elemanları aynı tür malzeme olmasından dolayı yük sadece taşıyıcılar üzerine toplanmaz tüm yapıya dağılır. Çelik yapı binaların yıkılma riski en aza inmektedir.
  • Çelik konstrüksiyon yapılarda, esneklik özelliği ön plana çıkmasından kaynaklı deprem gibi yıkıcı doğal afetler ve sarsıntılarda

Çelik Konstrüksiyon Faydaları

İş Yükü ve Yapımında Çelik Konstrüksiyon
Yapım aşaması hava koşullarından bağımsız bir şekilde yapılır. Çelik konstrüksiyon kurulumunda kar veya yoğun kar yağışı sorun yaratan önleyici bir etken değildir. Çelik yağıştan etkilenen bir yapı elemanı olmadığından bu ve benzeri ortamlarda çelik konstrüksiyon yapı montajı kesintiye uğramaz ve kısa sürede tamamlanır.

Değişim ve Hareket Alanında Çelik Konstrüksiyon
Diğer yapı türleri ile inşa edilen yapılarda yapım süreci içerisinde değişim olanağı çok zordur ancak çelik konstrüksiyon yapılar sınırsız hareket ve değişim imkanına sahiptir. Hareket alanı fazlasıyla geniştir hatta inşa edileceği alanını değiştirmek ve yapıyı başka bir yere taşımak bile imkan dahilindedir. Çelik yapıda istenilen alanı büyütme ve küçültme gibi fiziksel değişimler de konstrüksiyon sayesinde rahatlıkla yapılabilir. Yapının mimarisinde daha fazla tasarımsal özgürlük ve de kolaylık sağlamaktadır.

Sağlamlık ve Yapı Ömründe Çelik Konstrüksiyon
Çelik konstrüksiyon yapı malzemeleri metalin gücü ve de yapısı kaynaklı diğer yapı malzemelerine kıyasla göz çok daha fazla dayanıklıdır. Bu dayanıklılık sebebiyle çelik konstrüksiyon yapının ömrü diğer yapılara oranla kat ve kat daha fazladır. Betonarme yapılarda zamanla gerçekleşen oksitlenme, aşınarak korozyona uğrama, yıpranma ve çatlama gibi ihtimaller çelik yapılarda yoktur.

Betonarme yapılarda tesisat sorunlarını giderme sonrası gerçekleşen tahribat çelik yapılarda daha azdır. Bu farklılık beton yapılara kıyasla çelik konstrüksiyon yapıların öne çıkan faydalarından birisi olmaktadır.

Mimari Özgürlükte Çelik Konstrüksiyon
Çelik yapının tasarımı, işlevselliği, kalitesi ve de uzun ömürlülüğü bakımından öne çıkmasının yanında mimarisinin isteğe göre şekil alabilmesi de bu yapının tercih edilme sebeplerindendir. Çelik yapıya istenildiği anda yatay veya dikey fark etmeksizin her iki yönde de taşıyıcı ekleme yapılabilir. Çelik yapıya kat ilave etmek, mevcut katların yeniden düzenlenmesi ve tasarımı, oda dahil etmek gibi işlemler çelik konstrüksiyon yapılarda oldukça basittir.